حلال رزین اپوکسی برای افرادی کاربرد دارد که از رزین به دلیل ماهیت و جنس آن در فعالیتهای صنعتی و هنری استفاده میکنند. به طور کلی رزین اپوکسی از ترکیبات پرکاربرد امروزی محسوب میشود. در این میان گاهی ممکن است در زمان استفاده بخواهیم برای اصلاح کار یا تمیز کردن سطح کارمان آن را از بین ببریم. در این زمان است که باید از حلال رزین اپوکسی استفاده کنیم.
برای اطلاع از قیمت رزین اپوکسی 20 کیلویی با کارشناسان سایت اپوکسی پلیمر تماس بگیرید.09121469374-09918282830-02133483115
به طور کلی حلال به یک ماده حل کننده گفته میشود. بر همین اساس حلال رزین اپوکسی میتواند هر مادهای که رزین اپوکسی با آن واکنش دهد و در آن قابل حل باشد را شامل شود.
در زمان کار با رزین اپوکسی این امکان وجود دارد که بخواهیم آن را به دلایلی پاک کنیم. مثلا در زمان ساخت قطعات هنری و تزئینی ممکن است بخواهیم اصلاحاتی در کار ایجاد کنیم یا در زمان استفاده از رزین اپوکسی در مصارف خانگی مانند کفپوش مقداری از رزین بر روی محیط اطراف مانند فرش یا میز کار و یا دست بریزد. با توجه به اینکه رزین پس از صرف مدت زمان کمی به صورت ژلهای و خشک در میآید، برای پاک کردن آن باید از حلال استفاده کرد.
حلال رزین اپوکسی با ایجاد واکنش شیمیایی با رزین، موجب سست شدن بدنه و عناصر آن میشود. در این صورت جداسازی رزین از سطح مورد نظر به راحتی امکانپذیر است. با توجه به اینکه چندین حلال برای رزین اپوکسی وجود دارد که هر کدام دارای قدرت و کاربردهای متفاوت هستند، در زمان خرید حلال بهتر است به این نکتهها توجه کنید.
به طور کلی دو نوع حلال برای رزین اپوکسی داریم که حلالهای رقیق کننده و حلالهای پاک کننده را شامل میشود.
خاصیت این حلالها این است که آسیبی به بافت مولکولی و شیمیایی رزین وارد نمیکند و در کیفیت آن هم تغییری ایجاد نمیکند.
حلالهای پاک کننده به دلیل اینکه بافت مولکولی رزین را میشکنند و به کاهش کیفیت و از بین رفتن انسجام آن منجر میشوند، برای پاک کردن ژل یا رزین خشک شده از روی سطوح کاربرد دارند.
چندین حلال رزین اپوکسی در بازار وجود دارد که میتوانید بر اساس ویژگیها و دسترسی از آنها استفاده کنید. برای اینکه بدانید کدام حلال برای شما مناسب است، لازم است ابتدا هدف خود را از استفاده از حلال رزین بدانید. در ادامه انواع حلال برای رزین اپوکسی و ویژگیهای هر کدام را بررسی میکنیم.
استون یکی از حلالهای رزین اپوکسی است که به دلیل دسترسی بالا و قیمت مناسب کاربرد زیادی دارد.. استفاده از آن راحت است و بسیار موثر عمل میکند. کافی است مقداری استون را به پنبه آغشته کنید و بر روی ناحیه مورد نظر بکشید تا رزین اپوکسی نرم و پاک شود.
تینر به عنوان یک محلول الکل برای تغییر رنگ و رقیق کردن رنگ کاربرد زیادی دارد. به همین ترتیب میتوانید از آن برای پاک کردن و بین بردن بقایای رزین از سطوح اغشته به این ماده استفاده کنید.
آب به صورت طبیعی حلال رزین اپوکسی نیست، چون با آن مخلوط نمیشود، ولی فرمولهایی به منظور ایجاد اپوکسیهای متشکل از آب وجود دارد.
الکل اتانول حلال خوبی برای رزین اپوکسی محسوب میشود، البته در صورتی که هنوز به صورت کامل سخت نشده باشد. کافی است یک پارچه تمیز را به اتانول آعشته کنید و به ناحیه مورد نظر بکشید، به راحتی پاک میشود. برای پاک کردن رزین کاملا خشک شده با الکل اتانول لازم است سطح آغشته به رزین را از قبل با تینر نرم کنید.
ایزوپروپیل الکل یا ایزوپروپانول هم حلال مناسبی برای حذف رزین اپوکسی کاملا سخت نشده است. در صورت سخت شدن هم باید ابتدا از تینر برای نرم شدن رزین اپوکسی استفاده کنید.
سرکه بهترین حلال برای پاک کردن رزین از روی پوست دست است. این حلال طبیعی حتی در صورت سفت شدن کامل رزین بر روی پوست هم موثر عمل میکند. برای این کار سرکه را بر روی یک پارچه تمیز بریزید و به پوستتان بکشید تا رزین نرم و به راحتی جدا شود. مهمترین مزیت سرکه عدم آسیب به پوست است و در صورت جذب توسط بدن هم مشکلی ایجاد نمیکند.
پاک کننده رزین اپوکسی در واقع یک حلال قوی برای این ماده است. بنابراین میتوانید از پاک کنندههای موجود در بازار برای تمیز کردن هر سطح آغشته به رزین استفاده کنید. البته به دلیل قدرت بالایی که این حلالها دارند، لازم است در زمان استفاده مراقب آسیبهای احتمالی به سطوح پلاستیکی یا رنگ شده و تلقهای شفاف و مشابه آن باشید.
سایر حلالهای مناسب برای رزین اپوکسی شامل اسید نیتریک یا دی کلرومتان هستند. به علاوه میتوانید برای پاک کردن رزین اپوکسی خشک شده از روش گرمادهی مستقیم توسط سشوارهای صنعتی استفاده کنید. حرارت بالا موجب مایع شدن رزین و راحتی حذف آن خواهد شد. حتی میتوانید تکههای یخ را بر روی سطح رزین قرار دهید تا کاملا یخ زده و سفت شود. پس از آن خرد کردن و جدا کردن رزین خشک شده توسط چکش آسان است.
جمعبندی
در این مطلب انواع حلال رزین اپوکسی را معرفی کردیم. بنابراین میتوانید حلال مناسب برای خود را با توجه به هدف و کاربری مورد نظرتان از میان این موارد انتخاب و تهیه کنید. در نهایت فراموش نکنید که رقیق کنندهها و حلالها به دلیل قدرت شیمیایی که دارند، میتوانند موجب بروز آسیب به برخی سطوح شوند. بنابراین ملاحظات ایمنی را در مصرف حلالهای رزین اپوکسی رعایت کنید. بهتر است پیش از اعمال بر روی سطح اپوکسی خشک شده، آنها را در ناحیهای دیگر تست کنید تا در مورد میزان اثربخشی و قدرت آنها آگاهی داشته باشید.
همچنین با استفاده از دستکشهای مخصوص از تماس حلال با پوست دست خود جلوگیری کنید تا حلال شیمیایی توسط پوست و بدن شما جذب نشود. در صورت برخورد رزین با پوستتان هم آن را با آب گرم و صابون بشویید.